Cellular Landscape

Cellular landscape explores whether green infrastructure can be a force for scoial cohesion.

An aerial view showing how the individual allotment boxes or cells link together to form an elevated allotment garden.

Diagrams show the different stages of development as the allotment gardens evolve.

A cross section of the elevated allotment garden at the old Stroud Green Railway Station.

Additional cells can be added as needed, as well as bird and bat boxes as each participating owner takes responsibility for their stake in the whole.

Comments

  1. tom 05 Mar 2013, 14:16

    I am attracted to the allotment boxes in the air integrated with trees. It looks like the High Line in New York.

Add your comment

Please note:

  • Comments will not appear on this page until they have been approved by the administrator.
  • Comments are restricted to 500 characters.

Name (Required)

Email (Required - will not be shown)

Copy the code into the box below

:

Cellular Landscape

Use green infrastructure as a catalyst for social cohesion

Cellular Landscape offers a methodology that could be applied to almost any underused public space. Inspired by the community assembled ‘hovering’ allotment garden in Grenville Gardens, Islington, the aim is to create collective public spaces underneath elevated vegetable boxes, which are maintained by the local community.

The pilot site for the proposal is Parkland Walk – a nature reserve on the remains of the former railway line linking Finsbury Park with Alexandra Palace. The Parkland Walk was officially opened in 1984 and is now a thriving natural habitat. Cellular Landscape would be situated on the previous site of Stroud Green Railway Station, where many paths emerge linking the streets below to various entry points on the line above.

The design of the allotment boxes is inspired by the structure of a leaf to symbolise how the design process, just like the infrastructure of the leaf, can simulate cell growth. One column holds each allotment box or ‘cell’. The elevated allotment garden provides the impetus to create seating and a usable public space beneath where allotment gardeners can socialise.

Categories

- Creating new parks
- Urban greening

Location

Islington

Submitted by

FANarchitecture + Denisa Guler

www.fanarchitecture.com

Go back to projects

Landscape Institute

 

© Landscape Institute. Registered in England and Wales as Charity Number 1073396.